Kezdőlap / női gondok / fájdalmas szex

A fájdalmas szex

A fájdalmas szex jelentése. A gentiális-medencei fájdalom, a diszpareunia jellemzői.

Fáj a szex? Fáj a behatolás? Fájdalmat érez szeretkezés közben? A diszpareunia (fájdalmas közösülés) diagnózisát akkor használjuk, amikor a közösülés fájdalmas. A fájdalmas közösülésnek testi okai is lehetnek: a hüvely szűkülete, hüvelygyulladás, gátrepedés vagy gátvarrás utáni hegesedések, kismedencei ciszta, a változás korában ösztrogén hiánya következtében kialakuló hüvelyfal-sorvadás, nedvesedés-csökkenés. A fájdalmas közösülés azonban lehet pszichoszomatikus megbetegedés is, ilyen esetekben lelki okok húzódnak meg a háttérben. Esetleg nem elég az előjáték, konfliktusos a párkapcsolat, nem kellő hőfokú érzelmi kapcsolat a nő részéről, félelem a közösülés során az énfeladástól, énvesztéstől, bűntudat a szexuális élet miatt, illetve a terhességtől való félelem.

A fájdalmas szex kialakulása.

A szüzesség elvesztése esetenként kisebb fizikai fájdalommal járhat. Ez természetes. Fájhat a behatolás. Néhány lány/nő a szexuális életének első heteiben, hónapjaiban fájdalmat érez szex közben. Előfordulhat ez akkor is, amikor új partnerrel szeretkezik a nő. A legtöbb esetben azonban ez a fájdalom gyorsan elmúlik. Ha néhány alkalom után is fent áll a fájdalom, akkor először érdemes nőgyógyászhoz menni. A nőgyógyász megvizsgálja a külső szervek állapotát, ultrahanggal megnézi a belső szerveket. Sokszor valamilyen elváltozás első jele lehet a fájdalmas szex.

Ha nőgyógyászi vizsgálat nem állapít meg elváltozást, akkor a fájdalmas szex hátterében lelki okok állnak. A hüvelyszárazság és a krónikusan visszatérő folyás oka is gyakran lelki eredetű. Azt, hogy fájdalmas a szex, gyakran a személyiségen, vagy a párkapcsolaton belüli lelki tényezők okozzák. Lehet, hogy aktuális lelki feszültségek, átmeneti párkapcsolati zavarok állnak a háttérben. A partnerkapcsolat rejtett dinamikai elemei is okozhatnak fájdalmat szex során. A fájdalmas szex lehet egy pszichológiai játszma része. Rejtett elutasítás, félelem, szorongás, félelem valami ellen. De a diszpareunia (dyspareunia) kialakulása lehet a következménye annak is, ha rossz, vagy nem megfelelő a kommunikáció a társak között. A fájdalmas szex lehet a nem megfelelő előjáték következménye. A fájdalmas szeretkezés folyamatosan fenn állhat, ha például a nőben elfojtások vannak saját nőiességével, vagy a férfiakhoz való tudatos vagy tudattalan viszonyulásában. Okozhatja a kliens személyisége, szorongásai, korábbi emlékei, elfojtott vágyai, neveltetése, feldolgozatlan traumái, és még sorolhatnám.

A fájdalmas szex gyógyítása, a diszpareunia vagy a kismedencei-genitális fájdalom terápiája.

A terápia során feltárjuk a fájdalmas szex hátterében meghúzódó okokat, lelki gátakat. Listát készítünk arról, mit okolhatunk ennek hátterében. Mi történhetett a múltban? Milyen volt a pszichoszexuális fejlődés? Hogyan viszonyul a nő szexhez, a saját nőiességéhez? Mit fejezhet ki számára, ha fáj a szex? Ha megtaláljuk a fájdalmas szex okait, és megszűntetjük őket, akkor a szexszel, a testtel, a párkapcsolattal összefüggésben lévő viszonyulás, attitűd pozitívan változik. A nő jobban megérti saját magát, felszabadultabb lesz a szexuális játékok során. A terápia során teszteket is tölthet a nő, elgondolkoztató kérdéseket kap, házi feladatokkal segítjük az oldódást, és előfordul, hogy szexuális témájú meditációval indulunk a tudattalan gátak nyomába.

Több száz nő sikeres terápiája! Forduljon hozzám bizalommal.

© szexualpszichologus.hu 2016