Kezdőlap / női gondok / orgazmus hiánya

Orgazmus hiánya

A női orgazmus fogalma. Mi is az az orgazmus?

Orgazmus zavar a problémája? Nem akar kielégülés nélküli párkapcsolatot többé? Gondot jelent az orgazmus elérése? Szex közben csak majdnem jut el a csúcsra? Tudnia kell, az orgazmus hiány a párkapcsolatot is veszélyeztetheti.

A szexterápia egyik alapvető kérdése, hogy a kliens ismeri-e az orgazmus érzését. Azok a nők, akik megtapasztalták már az orgazmus erejét, határozottan és minden kétséget kizáróan tudják, hogy mi is az pontosan. Azok, akik hezitálnak, nem emlékeznek, vagy nem tudják pontosan, hogy volt-e már, valószínű, hogy még soha nem éltek át igazi gyönyört. Az orgazmus semmi máshoz nem hasonlítható érzés. Az orgazmus a szeretkezés tetőpontja; a nemi szervek szexuális ingerlése által kiváltott rendkívül intenzív, fizikai és pszichés örömérzet, régi magyar szóval: kéjérzet. Az orgazmus euforikus élmény, amelyet olykor önkéntelen testmozgások, izommozgások, esetenként kifejező beszéd vagy hangok, megemelkedett pulzusszám, vérnyomás és szapora légzés kísér. Az orgazmus általában néhány másodpercig tart. Nőknél sokkal változatosabb az intenzitása, és ezzel együtt a megélése. Az orgazmus során illetve azt követően a szervezetben hormonok termelődnek (oxitocin, prolactin és endorfin). Ezek a hormonok gondoskodnak az orgazmus utáni kellemes testi állapot fenntartásáról néhány percen keresztül. A hüvelyi orgazmusról külön is olvashat.

A női orgazmus hiány vagy elégtelenség gyógyítása. A női orgazmus megtanulása és fejlesztése.

A női szexualitást leginkább egy pöttyös labdához tudom hasonlítani. Ezek a pöttyök a szexualitás bizonyos területeit jellemzik. Ha ezek a területek rendben vannak, akkor az orgazmus könnyen, gyorsan elérhető. Ha viszont a pöttyök problémásak, akkor az orgazmus elmarad. A terápia során a neveltetés, a felvilágosítás, a szülői minták feltárásán túl kitérünk a korábbi szexuális tapasztalatokra, a pillanatnyi lelkiállapot összetevőire, és a jelenlegi párkapcsolat minőségére. Mindezek után következnek csak olyan technika házi feladatok, amelyek szexuális ingerek érzésével kapcsolatosak. Gátlásokat, blokkokat oldunk fel, előfordul, hogy meditációval eredünk a tudattalan tartalmak nyomába. Megvizsgáljuk, hogy a kliens nőiessége milyen alkotóelemekből áll össze, milyen gondolatai vannak a saját nőiségéről. Honnan, kitől kapta az ismereteket a szexualitással kapcsolatban, és azok hogyan színezik meg a hozzáállását a szexhez. A konzultációk kiterjednek az életbeli szerepek vizsgálatára, arra, hogy a nő jelenlegi életében hogyan érzi magát. A korábbi szexuális élmények feltárása közben értelmezünk korábbi kapcsolatokat, újra és újra visszatérő ismétlődéseket keresünk a kliens életében.

Fontos tudni, hogy az orgazmus megtanulásához motivációra és őszinteségre van szükség. A konzultáció-sorozat olyan kérdésekre van építve, amelyek a mély intimitást, a vágyakat, a szexuális fantáziákat is érintik. Ezek ismerete nélkül a szexuálpszichológus nem tud személyre szabott terápiát összeállítani. A szex házi feladatok eleinte önálló munkát is igényelnek, amelyek elvégzése a terápia fontos pillérei.

A női orgazmus sokaknak titokzatos. Ennek ellenére nem szabad eleve lemondani a szeretkezés közben elérhető orgazmusról. Ez is tanulható, fejleszthető. Szexuálterápiával a lelki, tudattalan gátló tényezőket fel lehet tárni és orvosolni. A tudományos viselkedésterápiás és kognitív tréningsorozat mindig egyénre szabott. Fontos, hogy szakember kövesse és vezesse a folyamatot. Nincsenek konkrét, mindenkire egyformán alkalmazható gyakorlatok, melyek biztosan célhoz vezetnek.

Több száz nő sikeres terápiája! Forduljon hozzám bizalommal. Rozs Erika

© szexualpszichologus.hu 2016