Kezdőlap / férfiak gondjai / szex függés

Szex vagy maszturbáció függés

Pornó, cyber-szex, önkielégítés/maszturbálás és szex függés fogalma.

Túl sok pornót néz? Egyre extrémebb tartalom kelti csak fel figyelmét? Naponta zaklatja partnerét vágyával? Gyakran önkielégít fantáziákra vagy az internet előtt ülve? A szex függés minden típusa kezelhető, a szex függő ember gyógyítható.

Bármiféle szex függőségről akkor beszélhetünk, ha az illető a tevékenysége felett elvesztette a kontrollját és napi életvitelét kórosan befolyásolja kialakult szokása. A szexfüggő ember lehet, hogy partnerét „üldözi” állandó szexuális vágyával, de az is lehet, hogy sorozatosan alkalmi kapcsolatokba bonyolódik. Egyre többen az interneten találnak olyan virtuális kapcsolatot, ahol a téma a szex. Mások partner hiányában magányosan maszturbálnak videofilmekre akár naponta többször is. Ezek az emberek már alig várják, hogy szexelhessenek, de cselekedetüket gyakran mégis lelkiismeret furdalással, rossz közérzettel fejezik be.

A pornó nézés, a cybersex, az önkielégítés, gyakori szex akkor válik kórossá, ha megjelenik benne a kényszeresség vonása. A szex, a cybersex, a pornónézés nem egy könnyed, ellazító, spontán tevékenység lesz, hanem az illető hétköznapi életvitelét befolyásoló, korlátozó dologgá válik. Gondolkodását, érzelmeit, napirendi beosztását túlzottan befolyásolja. Ha a pornó nézés, a cybersex, vagy a párkapcsolati szex napokra lehetetlenné válik, gyakran megvonási tünetek jelentkezhetnek: ingerlékenység, nyugtalanság, szorongás, alvászavar, esetleg izzadás, szívtünetek. A függés mértékének megállapításához alapos kikérdezés és tesztkitöltés is szükséges. Bizonyos esetekben klinikai szakpszichológus/addiktológus bevonása is szükséges.

A szexuális függőségek kialakulása

A szex függő ember viselkedésének okait vizsgálva többféle elmélet létezik. A háttérben szerepet játszó okok listája lehet egészen hosszú, de néha elég csupán néhány erős kulcsélmény. A terápia során ezek feltárása és megértése a probléma leküzdésének egyik alapmozzanata. Vannak olyan személyiségjegyek, amelyek a függésre hajlamosítanak. Önértékelési zavar, bűntudat, szorongás gyakran a háttérben áll. A neveltetés, a korábbi szexuális élmények, a felvilágosítás hiánya szintén a szex függés hátterében lehet. Mindezek azonban nem elegek ahhoz, hogy kialakuljon a túlzott vágy, a problémás viselkedés sorozatos megerősítéssel vésődik be.

Cybersex-, netszex függés

Úgy érzi, túl sok időt tölt internetes szexuális tevékenységgel? Esetleg adódtak már problémái a cybersex miatt? Gyanakszik arra, hogy partnere szájberszex-szel valakivel? Hogy mi is a cybersex?

A cybersex nem passzív autoerotikus tevékenység, ahol képeket vagy filmeket letöltve maszturbál a felhasználó, hanem egy interaktív szex kapcsolat valakivel, aki az interneten online. Lehet ismerős, ismeretlen, a lényeg, hogy ezzel az illetővel szexuális tartalmú szöveges üzeneteket vált. Ez lehet levél, vagy akár chat, de gyakori az is, hogy a cybersex partnerek skype-on vagy más videokonferenciás oldalakon megmutatják egymásnak nemi szervüket, sőt maszturbálnak is egymás előtt. Bizonyos ingyenesen letölthető virtuális világokban már arra is lehetőség van, hogy a felhasználók avatar figurái egymással szeretkezzenek, olyan érzéseket okozva egymásnak, mintha a kapcsolatuk valós lenne. Ráadásul léteznek már olyan eszközök is, amelyek segítségével a szexuális izgalomba kerülés, fizikális izgatás és az orgazmus néhány klikkeléssel kiváltható.

A cybersex remek lehetőség azok számára, akik kénytelenek távol lenni egymástól. Egy hosszabb üzleti út, vagy egy nagyobb betegség ma már nem akadály a rendszeres szexuális életet igénylő párok számára, hiszen az internetes szex lehetőséget kínál a szexuális élet fenntartására ezekben a helyzetekben is. A cybersex a kis közösségek tagjai számára is fontos lehet. Olyan elzárt településeken élve, ahol nehéz megfelelő szexuális partnert találni, a netsex áthidaló megoldás lehet. A szexuális életüket próbálgató fiatalok számára is megoldás lehet a cybersex, hiszen a virtuális világok valamelyikében kipróbálhatják partnerük szexuális viselkedését, és eldönthetik, hogy számukra az megfelelő, vagy sem.

A cybersex tevékenység általában titokban marad olyan helyzetekben ahol a felhasználóknak valós külső (offline) kapcsolataik is vannak. Ilyen esetekben a netsex a valós kapcsolat rovására mehet. A partnerek általában úgy gondolják, hogy a cybersex hűtlenség, megalázva és megszégyenítve érzik magukat emiatt. Előfordul, hogy a partner túl sok időt tölt a virtuális szex-szel, ezzel anyagi, munkahelyi, családi problémákba sodorva magát.

Ha úgy érzi, szeretné megtanulni a cybersex problémamentes használatát vagy szeretne megszabadulni szájber szex okozta problémáitól, keressen bátran!

© szexualpszichologus.hu 2016