Kezdőlap / női gondok / vágy hiánya

Szexuális vágy hiánya nőknél

Szexuális vágy és izgalom hiánya nőknél. Szexuális vágy csökkenése. Női libidó problémák. Alacsony szexuális izgalmi szint.

Nem kívánja a szexet? Kibújik partnere kezdeményezései alól? Nem tud felizgulni? A szexuális izgalmi szintje alacsony? "Nincs szex vágyam, nincs szexuális vágyam, nem élvezem a szexet " - ezeket sokszor hallom.

A szexuális vágy, vagy nemi vágy problémájáról akkor beszélünk, ha hiányoznak (csökkennek) a szexuális gondolatok és fantáziák illetve a szexuális vágy vagy igalom mértéke nem megfelelő a partnerkapcsolatban. A nők libidó csökkenése gyakori jelenség. Ha nincs kedve vagy egyre kevesebb kedve van szexelni, ha eltűntek a szexuális gondolatai és fantáziái, ha egyre gyakrabban visszautasítja partnerét vagy nem izgul fel az előjáték során, akkor valószínű csökkent szexuális vágy és izgalmi szint problémája van. A diagnózisnál minden esetben figyelme kell venni a nő korát, élethelyzetét, egészségi és lelki állapotát, a párkapcsolatának minőségét, és azokat a kulturális hatásokat, amelyek az illetőre hatással lehetnek. Fontos szempont az is, hogy milyen régóta tapasztalja a változást a nő a szexuális életében. Hatékony segítséget jelent a szexterápia a következő esetekben: szex vágy hiánya, nemi vágy hiánya, alacsony szexuális vágy, gátolt nemi vágy, vagy ha nem kívánja a szexet, ha nem tud felizgulni, ha nincs szex, vagy kevés a szex.

A szexuális vágy és izgalmi szint csökkenésének háttere és okai nőknél

A párkapcsolatokban az idő múlásával csökkenhet a szexuális vágy. A kezdeti gyakori szexuális élet ritkulhat. Ha a partnerek eltérő szexuális vággyal rendelkeznek, a kisebb libidójú felet gyakran negatív kritika érheti és betegnek vagy aszexuálisnak tarthatja magasabb vággyal rendelkező partnere. Ez a szexuális párkapcsolatban problémát okozhat. A libidó csökkenése összefüggésben lehet a szervezet egészségi állapotával, a korábbi szexuális élmények milyenségével, a partnerkapcsolat minőségével, és a stresszel. De az izgató szex újra elérhető! Az aszexuális tünet, a vágyhiány, az aktivitáshiány hatékonyan kezelhető.

A csökkent szexuális vágy hátterében biológiai okok is állhatnak. Betegség vagy a betegségre kapott gyógyszer mellékhatása is felelőse lehet a libidó csökkenésének. A legtöbb esetben azonban nem biológiai okok állnak a szexuális vágyhiány, a csökkent szexuális vágy és a kevés szex hátterében. Elképzelhető, hogy roppant egyszerű okokat találok. Lehet, hogy csak újításra van szükség. Megkérdezte már a párjától, mire vágyik, milyen szexuális fantáziái vannak, milyen gyakran maszturbál? Ön elmondja, hogy mire vágyna, hogyan élvezné a szexet? Bonyolítja a helyzetet, ha kimondatlan, lappangó feszültségek vannak a párkapcsolatában. Sokat veszekednek, elbeszélnek egymás mellett, konfliktusaik vannak, stresszesek. Lehet, hogy a korábbi szexuális élmények kellemetlenek voltak, fájt a szex, nem volt eléggé nedves vagy nem sikerült a behatolás esetleg bántalmazás áldozata volt. "Az is lehet, hogy a partner merevedési problémái vagy korai magömlése miatt utasítom el az együttléteket." "Inkább kerülöm a szexet, hogy ne éljek át újabb kudarcot." "Lehet, hogy az életemben, a fontossági sorrendben a szex hátrébb került?" A sok munka, a gyerekvállalás, tragédiák átmenetileg csökkenthetik a szexuális érdeklődést. "A korom miatt gondolom, hogy már nincs itt az ideje az összebújásnak?" Sokan 60 év felett úgy érzik, hogy már öregek a szexuális játékokhoz.

Egy friss kapcsolat friss ingereket jelent. Kezdetben ott van a megszerzés a csábítás izgalma, és a bizonytalanság, hogy a másik vajon hogyan fogadja az én érzéseimet. Ez a bizonytalanság a szexuális vágyat felkorbácsolja. Amíg bizonytalanok vagyunk az új kapcsolatunkban, nagyobb energiát áldozunk a romantikus környezet, helyzetek megteremtésére és az erotikára, amely egyértelműen motivál a gyakoribb szexre. Aztán múlnak a hónapok, az évek. A partnerek kiismerik egymás mozdulatait, reakcióit, hangját, illatát, már ránézésre tudják, hogy mit érez a másik. Az újdonság varázsa alábbhagy. Van, aki megszokásról, rutinról kezd beszélni a szex kapcsán. Viszont a kapcsolatot erősítik a múlt együttes élményei, a tisztelet, a megbecsülés érzése. A felelősségérzet, a féltés szintén a kapcsolat fennmaradása mellett szól. Az izgalmas és élvezetes szexről azonban nem szabad lemondani. Minden esetben más gátló tényező áll a csökkent vágy és az alacsony izgalmi szint háttérben, így az okokat egyénre szabottan kell keresni. Tudnia kell, a csökkent szexuális érdeklődés kezelhető, a szexuális izgalmi szint növelhető. Az esetek többségében pár órás konzultáció szükséges csak az okok felderítéséhez.

Az alacsony libidó gyógyítása vagy a szexuális vágy fokozásának terápiája

A szexterápia során egyéni és párkapcsolati feladatokat fog kapni. Minden esetben más gátló tényező áll a csökkent vágy háttérben, így az okokat egyénre szabottan fogom keresni, a feladatokat pedig egyénre szabottan állítom össze. A beszélgetések során bepillantunk az eddigi szexuális élményeibe, tapasztalataiba, fantáziáiba. A konzultációkon a személyisége, érzelmei, esetleges szorongásai és tudattalan motivációinak feltárása a cél. A foglalkozások tartalmazhatják a gyerekkor, a neveltetés átbeszélését, a partnerkapcsolatainak vizsgálatát, elemzését. Esetleg álmok feljegyzését kérem, amiket együtt átbeszélünk. Házi feladatokat fog kapni, amelyeket tudományos kutatások során fejlesztettek ki a szexterápia számára. A felmerülő kérdésekre ábrák, képek, egyéb segédanyagok segítségével válaszolok, a tanácsadás során vizsgálatra és testkapcsoltra nem kerül sor. Az alacsony vagy hiányzó szexuális vágy fokozható, az izgalmi szint növelhető. Ha problémája van libidójával vagy nincs szexuális vágya, forduljon hozzám bizalommal!

Hívjon vagy írjon, hogy időpontot tudjunk egyeztetni!

© szexualpszichologus.hu 2016