Kezdőlap / terápiáról / szexuálpszichológus munkája

A szexuálpszichológus munkája

Mivel foglalkozik a szexuálpszichológus?

Rozs Erika szexuálpszichológus vagyok. Több száz sikeres terápiás óra van a hátam mögött. Szexuálpszichológusként sokféle problémával találkozom. Van, aki a korai vagy épp kései magömlése miatt keres fel. Merevedési zavarok miatt is sokan fordulnak hozzám. Felkeresnek az orgazmus elmaradása vagy a hüvelyi orgazmus hiánya miatt. Foglalkozom fájdalmas szex élmények feldolgozásával, a vaginizmus leküzdésével. Gyakran kihűlt kapcsolatokat kell újramelegíteni, vagy az unalmas szexet feldobni új, működőképes ötletekkel. Előfordul, hogy a kielégítő időskori szex megtartása a cél. Szexuálpszichológusként segítek a problémák leküzdésében, és megtaláljuk közösen az utat az élvezetes szexélmények felé. A szexuálpszichológus hatékony megoldást kínál, a férfiaknál és a nőknél is előforduló csökkent vagy hiányzó szexuális vágy esetén. Pornó és szexfüggőség leküzdésében. Az eltérő szexuális igények miatti párkapcsolati konfliktusok is jól kezelhetőek szexuálpszichológus segítségével. Van, hogy a nemi identitás és a szexuális orientáció elfogadása vagy az extrém szexualitás áll a szexuálpszichológusi konzultációs órák középpontjában. Itt talál rólam videókat.

Mi történik a szexuálpszichológus rendelőjében?

A szexuálterápia szakszerűen, átgondolt koncepció alapján felépített foglalkozások sorozatát jelenti. Rajtam és a kliensen/klienseken kívül más nincs jelen. Se nővér, se asszisztens. A szexuálterápiás helyzet pontosan olyan, mint egy konzultációs folyamat egy pszichológusnál. A szexuálpszichológus négyszemközt "beszélget" a klienssel, vagy hatszemközt a párral. A szexterápia rövid, dinamikus konzultációs folyamatot jelent. A legtöbb szexuális probléma hamar megoldódik. Előfordul, hogy 1-3 alkalommal sikerül eredményeket elérni, de általában 3-6 találkozás hozza a legtöbb sikert. Az első beszélgetés alkalmával tájékozódom, információkat gyűjtök élethelyzetéről és a problémával ismerkedek. Bizalmi, oldott légkört alakítunk ki. A beszélgetés 50-55 percig tart. Az óra végén eldöntjük hány alkalommal találkozunk, és milyen módszerekkel dolgozunk tovább. A konzultációk tiszteletdíját is átbeszéljük. A későbbi beszélgetések folyamán a személyisége, érzelmei, esetleges szorongásai és tudattalan motivációinak a feltárásával folytatjuk. A foglalkozások tartalmazhatják a gyerekkor, a neveltetés feltárását, a szexuális élmények átbeszélését, a partnerkapcsolatainak vizsgálatát, elemzését. Házi feladatokat adok, esetleg álmok feljegyzését kérem, amiket együtt átbeszélünk. A felmerülő kérdésekre ábrák, képek, egyéb segédeszközök segítségével válaszolok, a tanácsadás során vizsgálatra és testkapcsolatra nem kerül sor. A munka közös, amelyben a kliensnek is erőfeszítést kell tenni. A szexuálterápia motiváció nélkül nem működik. A szexuálpszichológus célja a tünet megszüntetése. Sok esetben kiderül, hogy nem elsősorban csak a tünettel kell foglalkozni, mert az összefüggésben áll más dolgokkal. A szexuális zavar sokszor mélyebb okból ered.

Hogyan segít a szexuálpszichológus?

A szexuálpszichológus feltárja a szexuális panasz hátterét, okát. Minden konzultáción elhangzanak olyan ismeretek, amelyek a legfrissebb kutatásait összegzik. Sokszor a felvilágosítás az első lépés ahhoz, hogy egy elakadás oldódjon. A konzultációk során feldolgozásra kerülnek a különböző elakadások: tudattalan félelmek, gátak, elfojtott vágyak. Az új ismeretek új megközelítést tesznek lehetővé, így a szexuális gondok hozzáférhetőbbek, könnyebben megoldódnak. A viselkedés változásához otthoni házi feladatokat kell végezni, aminek pontos menetét a szexuálpszichológus részletesen elmondja az órákon. A konzultációkon az otthon végzett munka alapos feltárása és elemzése lehetőséget ad arra, hogy a probléma természetét megismerjük. Így a rendelkezésre álló eszközök közül a leghatékonyabb és legdinamikusabb megoldás felé törekszünk.

Mi a különbség a szexuálpszichológus és a szexológus között?

A szexuálpszichológusnak mély ismeretei vannak az emberi viselkedés, gondolkodás, és az érzelmek működése területén. A szexuálpszichológus alapvetően pszichológus, majd szexuálpszichológus szakpszichológus képzésre jár. A szexuálpszichológus nem moralizál, nem értékel, elfogadó és nyitott a szexualitás témakörében. Szexológus bárki lehet, akinek valamilyen humán diplomája van. Tehát a szexuálpszichológus nemcsak a szex viselkedés részébe lát bele, hanem tudományos ismeretei vannak a lélek és a párkapcsolatok működéséről is.

Ha szexuális zavar a gondja, forduljon hozzám bizalommal!

Üdvözlettel: Rozs Erika szexuálpszichológus

© szexualpszichologus.hu 2016