Kezdőlap / női gondok / vaginizmus

Vaginizmus, hüvelygörcs

A vaginizmus fogalma. A genitális-medencei behatolás zavar.

A vaginizmus a gát és a hüvely izmainak görcsös állapota. A hüvely bemenete körül az izom annyira összeszűkül, hogy a pénisz behatolását megnehezíti vagy teljesen ellehetetleníti. Egyes esetekben a hüvelygörcs felléphet nőgyógyászati vizsgálat során, tamponhasználat előtt. A vaginizmus lehet, hogy csak bizonyos szituációkban lép fel, lehet, hogy függ attól, hogy kivel van együtt a nő. Sokszor hol van, hol nincs hüvelygörcs, és a nő nem tudja, mi lehet az oka, hogy hüvelye összeszűkül. A vaginizmus lehet hirtelen érkező görcs, ami csak a szexuális behatolás előtti pillanatban jelentkezik, az is lehet, hogy a nőgyógyászati vizsgálat előtt már a váróban érzi a nő a gát feszültségét. Az is előfordulhat, hogy kismedencei problémák állnak a vaginizmus háttérben, és így próbál a nő szabadulni a behatolás elől. Tudattalanul összezárja izmait. A vaginizmus hátterében többségében lelki okok állnak.

A vaginizmus kialakulása.

A nemi érés során a nők (sajnos) több fájdalmat élnek meg, mint a férfiak. A kamaszkori első menzesz, a szüzesség elvesztése, a szülés, a klímax mind-mind fájdalmat tartogat a nő számára. Ez a fájdalom lehet jelentéktelen, de lehet a nő számára elsöprő erejű, ami befolyásolja a saját nőiségével kapcsolatos érzéseket. A szüzesség elvesztésének családi mende-mondái néha képesek olyan gátlást kialakítani, hogy már az első közösülésnél összezár a hüvely izma, pedig ilyenkor még általában nincs is kellemetlen korábbi tapasztalat. A párkapcsolati szex azonban lehetséges más módokon is, így a hüvelygörcs a háttérbe szorul. Sokszor évek, évtizedek telnek el úgy, hogy a nő szexuális játékaiból kihagyja a közösülést, csak pettinggel vagy orális módon élvez el. Sokan akkor jönnek a terápiábaa vaginizmus miatt, amikor a gyerekvállalás kérdése merül fel.

A vaginizmus kiváltó okainak hátterében általában lelki tényezők állnak. Azok a hatások, amelyek bennünket érnek a pszichoszexuális fejlődésünk küszöbén, egy életre meghatározzák azt, hogy mit gondolunk jónak és mit rossznak a szex témájában. Ezeket a gondolatokat, szüleink, rokonaink, tanáraink, lelkészeink, a média ültetik el fejünkben, és gyakran olyan erős szorongásokat keltenek, hogy hüvelygörcs lép fel. A félelem azonban csak felszínes magyarázó elve a vaginizmusnak. A környezeti hatások, a szülők szexualitáshoz való viszonya, az erkölcsi nevelés és az egyéni élmények ugyanabban a koktélos pohárban rázódnak össze. Előfordul, hogy az így keletkezett szexuális szocializációs turmix vaginizmust idéz elő. Amennyiben a férfi partner ügyetlen, tapasztalatlan, túlzottan engedékeny, vagy éppen túl agresszív, a probléma hosszú távon is fent maradhat. Az egyéni élmények származhatnak gyerekkori sérülésekből, például medencecsonttörésből, vagy vulva sérülésből, beöntés is rossz élmény lehet, de egy tinédzserkori nőgyógyászati vizsgálat is a vaginizmus kiváltó oka lehet. Ezeknek az élményeknek a mintája az agyban tárolódik, és akár évekkel később bármilyen közeledésre hüvelygörcs alakul ki, pedig már nem is áll fent vészhelyzet. Ezek a nők általában nem tudnak tampont sem felhelyezni, a nőgyógyászati vizsgálatok is gyakran ellehetetlenülnek. Olyan nőknél is kialakulhat, akik már szültek korábban.

A hüvelygörcs vagy vaginizmus terápiája

A terápia során feltárjuk vaginizmus hátterében meghúzódó okokat, lelki gátakat. Listát készítünk arról, mit okolhatunk ennek hátterében. Mi történhetett a múltban? Milyen volt a pszichoszexuális fejlődés? Hogyan viszonyul a nő szexhez, a saját nőiességéhez? Mit fejezhet ki számára, ha bezárul a közösülés elől? Ha megtaláljuk a vaginizmus okait, és megszűntetjük őket, akkor a szexszel, a testtel, a párkapcsolattal összefüggésben lévő viszonyulás, attitűd pozitívan változik. A nő jobban megérti saját magát, felszabadultabb lesz a szexuális játékok során. A terápia része a vagina fokozatos megközelítése, relaxált állapotban. Ezt házi feladatok formájában fogja elvégezni a nő először egyedül. A gyakorlatokat előre alaposan átbeszéljük, minden lehetséges helyzetre előre felkészítem a paciensem. Ahogy a gyakorlatok egyre könnyebben mennek, a partner beavatására is szükség lesz, aki szintén minden instrukciót meg fog kapni azzal kapcsolatban, hogyan tudja péniszét egyre közelebb tenni a vaginához. A terápia során teszteket is tölthet a nő, elgondolkoztató kérdéseket kap, házi feladatokkal segítjük az oldódást, és előfordul, hogy szexuális témájú meditációval indulunk a vaginizmus nyomába.

Több száz nő sikeres terápiája! Forduljon hozzám bizalommal.

© szexualpszichologus.hu 2016