Kezdőlap / pár-bajok / eltérő szexuális igények

Eltérő szexuális igények

Az eltérő szexuális igények jelentése.

Az eltérő szexuális igények a kapcsolatok nagy százalékát jellemzik. A legtöbben azonban könnyen alkalmazkodnak partnerükhöz, így ezek a feszültségek hamar elmúlnak. Az eltérő szexuális igények akkor jelentenek problémát, ha ezek miatt gyakori viták, veszekedések tarkítják a párkapcsolatot, ha megromlik a felek közötti viszony, vagy ha traumatikus élmények érik emiatt a pár egyik tagját. Az eltérő szexuális igények miatt sok súrlódás és vita robbanhat ki. A leggyakoribb probléma a gyakoriság kérdésköre. Ha a pár egyik tagja hetente többször, a másik pedig csak kéthetente egyszer szeretne szeretkezni, kinek van igaza? Mi az egészséges? Van-e statisztika, ami megmutatja a helyes utat?

A szexualitás egy nagyon sajátosan megélt viselkedés, statisztikákhoz viszonyítani nem szabad. Az eltérő szexuális igények összehangolásában segíthet a szexuálpszichológus, aki tudományos ismereteit felhasználva az eltérő szexuális igények közti űrt próbálja feloldani. A változatosság kérdésköre szintén egy olyan téma, amiben az eltérő szexuális igények a leggyakrabban megjelennek. A hol, hogyan, és milyen extrákkal szexeljünk kérdésében egyre nagyobb a nyitottság, és ezzel együtt egyre inkább nő az egyet nem értés a felek között. Gyakran terápiás helyzetben tudják csak eltérő szexuális igényeiket átbeszélni. A terápiás órákon egyénre szabott házi feladatokat kapnak a párok, amelyeket a konzultációkon elmondott vágyakból állítok össze. Az eltérő szexuális igények közül a legnagyobb problémát az extrém szex tolerálása jelent egy kapcsolatban, főleg úgy, ha mindez az együttélés sokadik évében kerül csak elő. Gondolhatunk itt különböző fétishekre, vagy szerepjátékokra is. Az eltérő szexuális igények közé sorolom azt az újkeletű jelenséget, ahol a pár egyik tagja nyíltan fellép a monogámia ellen és nyitott kapcsolatot kezdeményez. Egyre többen fordulnak hozzám olyan igényekkel, hogy nyitni szeretnének a párkapcsolatuk mellett, de nem tudják, hogyan tehetik ezt meg etikusan, nem ismerik milyen szabályok mentén működhet jól egy ilyen kapcsolat. Az eltérő szexuális igények összehangolása segíthet abban, hogy a felek nyugodtan átbeszéljék igényeiket, új határokat, új forgatókönyveket felépítve. A modern szexológia tudományának ismeretében a korábbi poros elképzelések átkereteződhetnek, a szexualitás új irányban folyhat tovább a párkapcsolatban.

Az eltérő szexuális igények terápiája.

A terápiás program minden esetben egyénre szabott. Első lépésként olyan bizalmi légkört alakítunk ki, ahol a szexről tabuk és előítéletek nélkül lehet beszélni. A szavak jelentésének, a helyzetek egyéni értelmezésének az elérő szexuális igények esetén különösen nagy hangsúly kerül. Az egyéni történetek és a pszichoszexuális fejlődés külön hangsúlyt kap ezeken az órákon. Fontos, hogy nem patologizálunk. Senkit nem címkézünk diagnózissal, és az átlagos szexuális viselkedés statisztikái nem lehetnek iránymutatóak a terápia során. Arra kell törekedni, hogy a kapcsolat mindkét tagja számára valódi jó érzésekkel kapcsolódjon össze a szex élménye.

Eltérő szexuális igények összefésüléséhez keressenek bátran! Rozs Erika

© szexualpszichologus.hu 2016