Kezdőlap / pár-bajok / szex idős korban

Szex idős korban

Szex idős korban. A szexualitás a kapuzárási pánik és a klimax után. Szex ötvenen túl. Kortalan vágyak korosan.

Elmúlt már ötven és minőségi szexuális életet szeretne? A korosodás elveszi a kedvét a szextől? Nem tudja, hogyan is kellene működnie a testének ebben a korban? Úgy érzi a szex már csak a fiataloknak való? Ötvenen túl már egy érettebb, tapasztaltabb korosztályba kerül az ember. Bölcsebbek a nők és férfiak is a szexualitásban. Tisztában vannak vágyaikkal, saját igényeikkel, szükségleteikkel. A test megváltozása azonban sokakat elbizonytalanít a szexuális élet gyakorlásától. A nőknél a klimax, a férfiaknál pedig a lassú tesztoszteron szint csökkenés okozhat átmeneti kellemetlenségeket a szex során.

Klimax idején a hüvely fala kissé megvékonyodik és a baktériumflórája is változik. A hüvelyi nedvesedéshez hosszabb ingerlés kell, de így is gyakori gond a hüvelyszárazság. A nőgyógyász ösztrogénpótlással, különböző krémekkel segíthet a kellemetlen tünetek leküzdésében. A klimax, valamint a menopauza, azaz a havi vérzések elmaradása, azonban nemcsak negatív hatással lehet a házaséletre. Gyakran felszabadítóan hathat a párokra. A menopauza idejétől nem kell törődni a védekezéssel. Menopauza azt is jelenti, hogy nem kell törődni a menstruációs ciklusok ovulációs szakaszával, vagy a menstruációs ciklikus kellemetlen mellékhatásaival. A klimax és a változó kor átélése lelkileg sem könnyű. Az öregedés elfogadása, a test megváltozása mind új és új kérdéseket vet fel. A nők erotikus képességei általában később és lassabban bontakoznak ki a tapasztalatok folytán, viszont a továbbiakban évtizedekig alig csökkennek, s akár a változás kora után is megmaradnak. A vizsgálatok szerint a nők a harmincas (sokan negyvenes) éveikre jutnak el a vágy és a szexuális teljesítmény csúcsára, utána ez lassan csökken. Egy negyvenes, ötvenes érett asszony előnyben lehet a húszéves lányokkal szemben.

A férfiak többségére ötven fölött a „kapuzárási pánik” jellemző. A hétköznapi pszichológiában kapuzárási pániknak nevezett „betegséget” a pszichológia nem ismeri, mint diagnózist. A férfiaknál nincsen olyan drámai hormonális változás, mint a női klimax idején. Lassú tesztoszteron csökkenés jellemzi őket, ami már a húszas éveik közepétől indul. Általában az 50 feletti férfi tesztoszteron szintje kezd kritikusan alacsony lenni, így főleg a szexuális vágy terén tapasztalnak jelentős változást. A férfiak alhasi keringése gyengébb lesz és az ondótermelődés is lassan csökken. Ilyenkor gondolják azt, hogy egy másik nő javíthat teljesítőképességükön, ami átmenetileg akár igaznak is bizonyulhat. A korábbi gyors merevedések azonban eltűnhetnek, a férfi azt tapasztalja, hogy több előjátékra, simogatásra, masszírozásra van szüksége a megfelelő erekció eléréséhez.

A szexuális egészség megőrzése idős korban. Jó szex 50 felett.

A szexuális egészség a testi lelki egészség fontos része. Így azok, akik egészségesen étkeznek, gyakran mozognak, azok idősebb korukban is kiegyensúlyozott szexualitásról számolnak be. A különböző egészségügyi problémák azonban nehezíthetik a szexuális életet, néha megakadályozhatják azt. Fontos, hogy minden pár jelenlegi helyzetéhez, egészségi állapotához kell a szexterápiás eszközöket megválogatni. Tudni kell, hogy bizonyos gyógyszerek csökkentik a szexuális reagáló képességet, gyakran a vágyat is elnyomják. Főleg az antidepresszánsok és a vérnyomáscsökkentők többsége hat negatívan a szexuális életre. Mielőtt terapeutához fordulna, beszéljen orvosával, hogy változtasson gyógyszerén, dózisán, hogy az esetleges mellékhatások miatti változás kiküszöbölhető legyen. A rendszeres mozgás javítja a test vérellátását, fokozza az anyagcserét. Ne lepődjön meg azon, ha terapeutája kocogást vagy úszást is ajánl a szexuális problémák orvosolására.

Ötvenen túl gond lehet a megszokás a kiszámíthatóság. Változatosabb helyzetekben, kellemesebb szeretkezési pozíciókban a kényeztetésé lehet az elsődleges szerep. A klimax illetve a változó kor alatt és után az intimitás, érzékiség, simogatás és beszélgetés fontosabbá válik a vizualitásnál. Sohasem késő, hogy alaposabban megismerje saját testét és elmondja partnerének, mi az, ami felizgatja, vagy örömöt szerez. A meghitt beszélgetések felébreszthetik akár a nő, akár a férfi vágyait. Fontosabbá válik az időskori szexnél a türelem, az elfogadás, a megértés. Az esetleges partnerhiányt át lehet hidalni önkielégítéssel. De az idősebb kori párkeresésről sem szabad lemondani.

Szexuális gondjával forduljon hozzám bizalommal!

© szexualpszichologus.hu 2016