Kezdőlap / pár-bajok / szex nélküli kapcsolat

Szex nélküli kapcsolat

A szex nélküli kapcsolat. Az aszexualitás fogalma. A szexuális önmegtartóztatás jelentése.

A szexualitás az egészségünk része. Azok, akik nem élnek szexuális életet, nagyobb valószínűséggel szenvedhetnek a nemi szerveket érintő rákos megbetegedésekben. Sokan mégis a szex nélküli életet választják. Házastársak élnek egymás mellet úgy, hogy évek óta nem szeretkeztek senkivel. Egyre nagyobb az egyedül élők száma is, akik semmilyen szexuális tevékenységet nem űznek. A szex nélküliség azt jelenti, hogy se párkapcsolati, se autoerotikus szexet nem végez az illető, vagyis még csak nem is maszturbál legalább egy éve. Egyre többen vannak, akik tudatosan választják ezt az életformát. Mondják: „No szex, nélküle is boldog vagyok. Sőt, ha akarattal élek szex nélkül!" Ez a döntés bizonyos értelemben elégedettséget okozhat. Terjed a szexuális anorexia és az aszexualitás. Korunk új betegsége a túlzott, kóros szexuális önmegtartóztatásra épít. Vagyis az érintettek nem engednek azoknak az örömöknek, melyek felett alig lehet kontrolljuk. A krízisből legtöbbször csak szakember segítségével juthat ki ilyenkor az ember.

A szexanorexia tudatos szex nélküli életet jelent. A szex anorexiás lemond a szexuális életről, a szexuális örömökről, gyönyörökről. Ez nem jelenti azt, hogy nincsenek szexuális álmai vagy vágyai, de ezeket nem éli meg. Az aszexuális annyiban különbözik ettől, hogy a szex vágy hiányzik az illető életéből, és nem is kívánja. Az aszexuális nőknél, aszexuális férfiaknál jelentéktelen, vagy semmi szerepe nincs a szexnek. Az aszexualitásnál hiányzik a szexuális vágy, a motiváció a szexuális izgalomra és a kielégülésre. A szex nélkül élt életnél gondolhatunk vallási, vagy morális háttérre is, de mindezektől független lelki okai is lehetnek. Ha valaki határozott abban, hogy szex nélkül élje le az életét, ennek a neveltetésében, a korai szexuális tapasztalataiban, esetleg elfojtott, vagy feldolgozatlan traumában gyökerező háttere van általában. A zavar egyik oka lehet, ha az illetőnek bűntudata van. Bünteti magát, mert úgy érzi, hogy nem érdemli meg az orgazmust, megvonja magától a gyönyört. Önértékelési gond is állhat a jelenség mögött. A serdülő lányoktól egészen a negyven-ötven éves korosztályig fellelhető a probléma. Az idősebb generáció azonban különböző mechanizmusokat épít ki. Például megjátssza az orgazmust, vagy fadarabként, kényszerűen tűri az együttlétet

A szexnélküli kapcsolat terápiája.

A Rozs Erika terápiás program minden esetben egyénre szabott. Első lépésként olyan bizalmi légkört alakítunk ki, ahol a szexről tabuk és előítéletek nélkül lehet beszélni. A szavak jelentésének, a helyzetek egyéni értelmezésének az elérő igények esetén különösen nagy hangsúly kerül. Az egyéni szexuális történetek és a pszichoszexuális fejlődés külön hangsúlyt kap ezeken az órákon. Fontos, hogy nem patologizálunk. Senkit nem címkézünk diagnózissal, és az átlagos szexuális viselkedés statisztikái nem lehetnek iránymutatóak a terápia során. Arra kell törekedni, a kapcsolat mindkét tagja számára nem kompromisszummal, hanem valódi jó érzésekkel kapcsolódjon össze a szexualitás élménye.

A szex nélküli kapcsolat, az aszexualitás vagy a szexanorexia gyógyítható. Rozs Erika szexuálpszichológus segít megoldást keresni.

© szexualpszichologus.hu 2016